top of page

Tips til gode hverdagsritualer - Morgen

Opdateret: 3. aug. 2022

At begynde dagen stille og roligt med et fast ritual kan gøre en stor forskel for resten af din dag. Jeg er meget inspireret af det indiske holistiske sundhedssystem Ayurveda, og derfor er de fleste af morgenritualerne her hentet med inspiration fra Ayurvedisk praksis.


I Ayurvedisk praksis er Brahma Muhurta en time og 36 minutter før solopgang. Brahma betyder viden & Muhurta betyder tidsperiode, det er altså den tid på dagen, hvor du har mulighed for at få de største indsigter.


Fordelene ved at vågne i Brahma Muhurta er ifølge Ayurveda mange, hvilket igen bekræftes af International Journal of Yoga and Allied Science. Lige før daggry er der nemlig en øget mængde af spirende ilt i atmosfæren, der:

 • Øger immunforsvaret

 • Øger energiniveauet

 • Hjælper med at opretholde balancen i blodets pH

 • Lindrer smerte, ømhed og kramper

 • Forbedrer absorptionen af ​​mineraler og vitaminer

Tiden kan fx bruges til meditation, mantraer, yoga, en gåtur eller skrivning.

Brahma Muhurta anbefales ikke til ældre, syge eller gravide.


At have et fast morgenritual behøver ikke at starte så tidligt. I Danmark har vi i sommerhalvåret særligt lange dage, hvor det kan virke uoverskueligt at vågne i Brahma Muhurta.Her følger mit eget morgenritual, som kan bruges som inspiration & krydres med alt det, der giver mening for DIG.


Mit eget morgenritual:


 • Jeg står op 1 time inden, jeg vækker mine børn. Hensigten er, at jeg har tid og ro til at starte dagen for mig selv. Når mine piger står op, er jeg klar til at være nærværende & give dem en rolig morgen.


 • Jeg starter med at skrabe tungen blidt med en tungeskraber, inden jeg børster tænder. Tungen ses i Ayurveda som et billede på dine indre organer. Indenfor den ayurvediske livsstil anvendes tungeskraberen som et universelt redskab til at stimulere dine indre organer og til at opretholde en sund mundhygiejne. Ved at skrabe tungen reduceres bakterierne i munden. Om natten opbygges en belægning på tungen, som er en blanding af bakterier, affaldsstoffer og toksiner. Belægning på tungen kan også gøre, at du mister nogle fantastiske smagsoplevelser.


 • Jeg renser mit ansigt & bruger en jade-roller til at stimulere blodcirkulationen i ansigtet. Jade sten har healende kræfter og virker kølende på din hud. En jade-roller kan hjælpe med at reducere hævelse med at løsne og mindske spændinger i ansigtet. Jeg kommer først lidt kokos-, mandel- eller jojobaolie på huden & afslutter med en god creme.


 • Jeg koger vand nok til at fylde et stort sylteglas, lader det køle lidt af & presser en halv økologisk citron ned i vandet. Varmt vand hjælper kroppen med at udskille affaldsstoffer, inden de sætter sig i kroppen. Efter natten har din krop brug for at blive renset godt igennem. Vandet skal være varmt, fordi koldt & varmt vand vil få din krop til at bruge energien på at regulere temperaturen i stedet for at bruge den på at rense affaldsstofferne ud. • Jeg sætter mig ved mit alter & begynder at "tune ind" i energien, tænder et stearinlys & renser mig selv & luften omkring mig med hvid salvie. Den hvide salvie er en del af mit arbejde i alle shamanistiske ceremonier. Den er tørret & købes i bundter, eller man kan lave den selv. Duften er kraftig og minder mig om ren natur. Hvid salvie siges at give kontakt til den åndelige verden & opløser negative eller uønskede energier. På den måde frigives der ren & frisk energi til dit felt & hele dit chakrasystem. Du tænder hvid salvie, og når ilden tager fat, puster du den ud, så den kun gløder og frigiver røg. • Jeg siger et mantra - gentager det 10 gange. På sanskrit betyder mantra et redskab for tanken, et helligt ord/sætning. Der er forskellige meninger om, hvorvidt et mantra skal siges højt eller ej, som i alt andet inden for det spirituelle, så er det min hensigt at opfordre til at gøre det, der giver mening for DIG. Hellere lade det føles rigtigt end at følge en "opskrift". Personligt finder jeg en styrke i at sige mantraet højt. Du kan selv finde på et mantra, der giver mening for din konkrete situation. Eller du kan eksempelvis finde et mantra på sanskrit.
 • Meditation. Resten af mit morgenritual går med at meditere. Du kan følge en guidet meditation, der passer ind i din situation. Du kan fx meditere ind i at åbne et eller flere af dine chakraer, skabe forbindelse til Moder Jord, slippe tankemønstre der tynger dig eller blot sidde og være tilstede i nuet. Jeg startede min meditationspraksis, da jeg som 19-årig drog alene til Vietnam & helt tilfældigt endte i et buddhistisk kloster i bjergene. I disse perfekte meditative omgivelser gik det hurtigt op for mig, hvor svær meditationspraksis egentlig er: At give helt slip & ikke tænke en eneste tanke er en livslang læring & proces. Mit bedste råd er at være tålmodig i din praksis, der er ingen kvik-fix til pludselig at være i bliss fra den ene dag til den anden. En meditationspraksis er grundigt arbejde også uden for selve meditationen.


Må du få en rigtig dejlig dag

Kærlig hilsen Sanne


65 visninger0 kommentarer
bottom of page